Château Margaux 1. Cru classé Margaux 2003
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Am I being too stingy with the 2003 Chateau Margaux? A wine of extraordinary complexity and intensity, it reveals a deep purple color, a style not unlike the 1990 Margaux (possibly even more concentrated), a velvety texture, and notes of spring flowers interwoven with camphor, melted licorice, creme de cassis, and pain grille. Not a blockbuster, it offers extraordinary intensity as well as a surreal delicacy/lightness. There is riveting freshness to this offering, which tips the scales at a lofty (for this estate) 13.5% alcohol, as well as an alluring sweetness and accessibility. It probably will tighten up over the next few years. Nevertheless, it is a profound Chateau Margaux that brings to mind a hypothetical blend of the 1982 and 1990.
99/100 Punkte - Trinken: 2011-2035
Aufhellendes Purpur-Rubin. Offenes Bouquet, gekochte Pflaumen, Glutamatnoten, von der Süsse her erotisch mit heisser Frucht. Im Gaumen im Innern ein Wahnsinnskonzentrat, aussen momentan mit einer recht weichen Hülle überzogen, im Nachklang spürt man dann aber doch die griffigen, noch sehr verlangenden Gerbstoffe, Jasmintee und Korinthen im Finale. Höher einzustufendes Potenzial (19/20) als der aktuelle Genuss:
18/20 Punkte - Trinken: 2012-2040
Wein: | Château Margaux |
Abfüller / Weingut: | 1. Cru classé Margaux |
Anbaugebiet: | Bordeaux Margaux |
Weinfarbe: | Rotwein |
Jahrgang: | 2003 |
BIO Zertifizierung: | nein |
Verkaufseinheit: | 1 x 0,75 Liter |
Alkoholgehalt: | 13,00 % |
Wine Spectator: | 98/100 Punkte |
Weinwisser: | 18/20 Punkte |
Robert Parker: | 99/100 Punkte |
Hersteller: | Château Margaux, F-33460 Margaux |
Zutaten: | Trauben und Stabilisatoren |
Allergene: | Enthält Schwefeldioxid (E220) |
Nährwertangaben: | Enthält geringfügige Mengen von Fett, gesättigten Fettsäuren, Eiweiß und Salz. |