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Château Pichon Lalande - 2. Cru classé Pauillac


2020er Château Pichon Lalande


"Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Zart floral unterlegte reife Kirschfrucht, feine Nuancen von Brombeere und Cassis, zart nach Kadamom, Gewürznelken und kandierte Orangenzesten, einladendes Bukett. Saftig, feine Süße, reife Pflaumen, ein Hauch von Nougat, reife Tannine, gute Länge, zarte Röstaromen im Abgang, sicheres Reifepotenzial."
96-98/100 Punkte
"Hervorragendes Bouquet, das sich durch seine Intensität und Dichte auszeichnet. So viel Rasse, Authentizität und Frucht. Der Wein strahlt vor Frische, mit Noten von Brombeeren, schwarzen Johannisbeeren und Graphit. Am Gaumen zeichnet sich Comtesse durch seine Tiefe und sein aromatische Intensität aus. Die Tannine sind kräftig und offenbaren sich langsam, während die Säure für Temperament sorgt. Ein eleganter, kraftvoller, anhaltender Wein."
98-99/100 Punkte - Trinkreife: 2027-2060
"Deep purple-black in color, the 2020 Pichon Longueville Comtesse de Lalande begins on a single, well-defined, wonderfully pure note of ripe blackcurrants, opening out to a melody of redcurrant jelly, kirsch, ripe blackberries and tar, with emerging suggestions of dark chocolate, cardamom, ground cloves and violets, with a waft of black truffles. Medium-bodied, tightly wound and with loads of fantastically nuanced black fruit layers, it has a rock-solid frame of finely grained tannins and bags of freshness, finishing long and mineral laced. The blend this year is 77% Cabernet Sauvignon, 17% Merlot and 6% Cabernet Franc."
95-97/100 Punkte - Trinkreife: 2026-2050
"The 2020 Pichon-Longueville Comtesse de Lalande is holding so much in reserve. Tightly wound and not fully expressive, the 2020 is going to need at least a few years to come out of its shell. Bright acids and persistent tannins give the 2020 a super classic, mid-weight feel. I very much like the wine's persistence. Readers will have to be patient with the 2020. The exuberance of some recent vintages is not present today. The blend is 77% Cabernet Sauvignon, 17% Merlot and 6% Cabernet Franc, which means a touch more Cabernet Sauvignon than in recent years, and quite a bit more than in the past. Harvest ran from September 7 to October 1, which is about ten days earlier than normal. In the cellar, Estate Manager Nicolas Glumineau opted for light extractions, with minimal pumpovers of just one volume of wine per day, at no more than 25 degrees Celsius. Time on the skins was 21 days, pretty much the norm these days. Tasted two times."
95-97/100 Punkte - Trinkreife: 2032 - 2060

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